SAVETI ZA VAŠEG PSA

IZBOR PSA

Da biste pronašli psa koji Vam odgovara, potrebno je dosta obazrivosti i razmišljanja. Moraćete da odlučite da li želite štene ili odraslog psa, psa sa pedigreom ili mešanca. Možda Vam treba čuvar, lovački pas, ili pas za izložbe? Možda tražite prijatelja za starijeg člana porodice, ili druga u igri svoje dece. Možda Vam se dopada samo izgled neke rase, ali uvek razmislite da li možete da zadovoljite sve potrebe koje su pred Vama u vidu ishrane, nege, osnovne higijene i fizičkih aktivnosti koje su psu potrebne. Izborom psa vezujete se za životinju do kraja njenog života.

Razlozi za držanje psa

Psi traže ljude, i očigledno uživaju u njihovom društvu. Oni često ispunjavaju ulogu dece i čitavog života zavise od svojih vlasnika. Ova zavisnost je obostrana. Psihološki značaj milovanja psa dobro je poznat lekarima –smanjuje stres i snižava krvni pritisak.

Štene

Ako birate štene neko će morati da bude kod kuće celog dana, ili u određenim vremenskim intervalima po ceo dan. Sa štenetom morate provoditi što više vremena da biste razvili pravilan odnos. Odvajanje malog psa od majke za njega je veliki udarac pa će česta ili duga razdvojenost od vas, njegovih novih ”roditelja” biti dodatni problem za njega.

Stariji pas

Ako izaberete starijeg psa proverite kakve je navike stekao u dosadašnjem životu. Morate pokazati malo više strpljenja prema psu koji je došao sa nekim navikama ali mu takođe morate posvetiti vaše dragoceno vreme.

VELIČINA PSA

Krupni psi mogu uspešno da odbijaju uljeze, ali Vam mogu izazvati i neplanirane troškove. Odraslim psima je potrebno dosta fizičke aktivnosti tako da oni nisu baš prikladni za gradska jezgra, posebno ne za male stanove ili kuće sa malim baštama. Krupna razigrana štenad često mogu da obore malu decu a i od starijih ljudi traže previše napora. Međutim kad odrastu postaju blagi koliko su i veliki a obično umeju i da paze na malu decu. Malim i patuljastim rasama ne treba mnogo prostora i svoje potrebe će zadovoljiti na malom prostoru, naročito ako su u paru.

Problemi sa izmetom

Krupni psi jedu veliku količinu hrane i stvaraju odgovarajuću količinu izmeta. Izmet se može spaljivati ili zakopavati a u toku šetnje je primereno nositi higijenske vrećice i skupiti izmet posle vršenja nužde naročito na prometnom mestu.

POSTUPANJE SA (NEPOZNATIM) PSOM

Pri susretu sa prijateljski raspološenim psom, koji vas poznaje budite u svakom trenutku blagi, ali i odlučni, obraćajte se psu glasom koji uliva sigurnost, nemojte plašiti psa, nemojte dražiti psa ili zloupotrebljavati njegov prijateljski stav.

Odgovorni vlasnik trebalo bi da uživa puno poverenje svog psa, trebalo bi da bude sposoban da ga umiri, uzme ga u ruke ili ponese bez ikakvih znakova uznemirenosti. Koliko će pas dozvoliti da ga neko nosi ili mazi zavisi od naravi psa i kakve je navike stekao, ali generalno većina pasa uživa u tome ukoliko im se pruži prilika.

Ako morate da podignete ili ponesete psa najpre porazgovarajte sa njim, da se ne bi iznenadio kad ga uzmete u ruke. Ako ste sami i imate bilo kakvu dilemu u pogledu ponašanja psa, najpre mu stavite brnjicu. Ako podižete malog psa, jednu ruku mu stavite ispod grudi a drugu ispod zadnjeg dela. Ako podižete krupnijeg psa, najpre čučnite pored njega a onda ga zagrlite jednom rukom ispred prednjih nogu a drugom iza zadnjih nogu. Druga osoba može pridržavati glavu psa i nešto ga zagovarati.

Važno je naučiti psa i da prihvati vlasnikovu nadmoć tj. da se pokori. Tome ga treba naučiti od malih nogu i to kratkotrajnim pa sve dužim držanjem sve dok to ne doživi kao neku vrstu pretnje. To će Vam pomoći da psa lakše obuzdate prilikom pregleda u ordinaciji.

Ako sretnete nepoznatog psa, možda u zatvorenom prostoru, on bi mogao da ispolji agresivnost režanjem i pokazivanjem zuba. U takvoj situaciji dobro je držati se sledećih pravila: *govorite mirnim, odlučnim glasom *ne pravite nikakve nagle pokrete, ako pas ispolji agresivnost, ostanite mirni * nemojte izazivati psa gledajući ga direktno u oči ali treba gledati otprilike 1 metar iznad njegove glave * ako je sve u redu možete mu ponuditi stisnutu pesnicu da onjuši, nikako otvorenu šaku * nemojte čučnuti pored psa ako niste sigurni da je bezbedno, sagnite se u struku da biste mogli da se ispravite i izbegnete ujed * potražite oko sebe neki premet za samoodbranu ukoliko je to neophodno ali ga nemojte pokazivati psu * kad polazite, pozovite i psa da pođe sa vama, da ne izgleda kao da bežite.

ČESTA PITANJA

DA LI JE VAŠ PAS ZDRAV?

Q

DA LI JE VAŠ PAS ZDRAV?

Zdrav pas ima uspravan stav, žustar je, gleda naokolo i zanima se za sve što se događa oko njega. Glavu drži uspravno a uši slede zvukove, vidi se kako se pomeraju. Nos zdravog psa je obično vlažan a iz očiju i nosa ne bi trebalo da se vidi nikakav iscedak.

Zdrav pas se lako kreće, bez napora i šepanja i ne bi trebalo da je pregojazan, preko rebara treba da ima vrlo malo masnoće.

ZDRAVO ŠTENE

Q

ZDRAVO ŠTENE

Kada nađete odgovarajuće štene proverite sledeće osobine:

– Oči moraju da budu sjajne i živahne, bez sluzi ili drugih upalnih znakova
– Koža i uši treba da budu čisti i uobičajenog mirisa na štenad
– Proverite da li je izmet šteneta pravilno oblikovan
– Da li štene ima pravilan zagrižaj tj. da li gornja vilica naleže preko donje bez nepotrebnog razmaka
– Ako je muškog pola da li štene ima oba testisa
– Da li je telo skladnih proporcija, pogledajte kako izgledaju odrasle jedinke
– Zdravo štene često je teže nego što izgleda, ali nesme biti pregojazno

NEZDRAV IZGLED

Q

NEZDRAV IZGLED

Vaš pas može pokazivati sve fizičke znakove zdravlja, ali da ipak nije u potpunosti zdrav.
Pre nego što pozovete veterinara, proverite ove simptome:

– Da li pas povraća
– Da li ima proliv
– Da li kija ili kašlje
– Da li krvari
– Da li povraća često
– Da li pije previše vode
– Da li gubi na težini
– Drugi akutni simptomi: bol, kolaps, proliv ili povraćanje duže od 24 sata
Ako niste potpuno sigurni u njegovo zdravlje, pozovite veterinara na 0184241499 ili dođite u našu ordinaciju u ul. Ivana Milutinovica 64.

POVRAĆANJE

Q

POVRAĆANJE

Mnogo je uzroka povraćanja pasa, od lakih do vrlo ozbiljnih.
Pre nego što pozovete veterinara, proverite:

– Da li je pas doćiveo nesreću
– Da li ima proliv
– Da li izgleda bezvoljno i potišteno
– Da li ima gliste
– Da li povraća često
Psi vrlo lako povraćaju ako su se prejeli, pojeli neko strano telo, poremetili varenje, previse su uzbudjeni. Ako se problem ne ponovi i nema drugih simptoma, nema razloga za brigu.
Ako sumnjate u zdravlje svog psa odmah pozovite veterinara ( 0184241499) ili dođite u ordinaciju ul.Ivana Milutinovića 64

KRVARENJE

Q

KRVARENJE

Ako vaš pas krvari, proverite uzrok, jer je najčešće potrebna hitna veterinarska pomoć. U međuvremenu je potrebno pružiti PRVU POMOĆ.

– Krvari li pas iz usta
– Krvari li pas i iz anusa
– Ženka krvari iz vagine, a nije vreme teranja
– Krvari li muzjak iz penisa
– Da li se vidi rana
– Da li je rana duža od 1 cm, inficirana i blizu nekog organa
– Manja ozleda kože, može se rešiti i kući

NEPRAVILNO DISANJE

Q

NEPRAVILNO DISANJE

Disanje zdravog psa je tiho i ujednačeno sa 10-30 udisaja u minuti. Ako disanje vašeg psa ne izgleda normalno, možda ima problem sa zdravljem, ili je moguće da se odmara od igre, ili vrućeg vremena, ili nekog napora.

– Da li je disanje sporo i teško i ne popravlja se kad podignemo psa
– Disanje sporo ali se ubrzava kad podignemo psa
– Diše li pas teško zbog nedavnog napora ili je vreme vruće
– Da li je u pitanju stariji pas koji se lako umara i kašlje kad se probudi
– Diše li teško, sa drugim akutnim simptomima
– Dise li ubrzano, a ima iscedak u očima ili nosu
– Diše li ubrzano, a ostalo je normalno
– Diše li normalno kad je sam

PROLIV

Q

PROLIV

Ako je izmet psa često tečan ili mekan, verovatno nije zdrav. Uzrok je verovatno manja infekcija, ali postoji mogućnost da se radi o nečem ozbiljnijem. Ako imalo sumnjate u zdravlje svog psa, odmah pozovite VETERINARA 0184241499, ili dođite u ORDINACIJU, ul.Ivana Milutinovića 64.

– Da li je izmet krvav
– Da li ima više od nekoliko kapi krvi
– Da li povraća
– Izgleda li bezvoljno i potišteno
– Osim proliva da li se pas oseća dobro

ČEŠANJE

Q

ČEŠANJE

Ako se pas stalno češe, verovatno ima neki problem na koži ili su ga napali paraziti. Takva stanja nisu posebno ozbiljna,ali ih ne treba zanemarivati i psa odmah istretirati.

– Da li češa uši
– Da li ima iscedak iz ušiju
– Da li iz ušiju curi gnojni ili obojeni iscedak
– Da li vidite parazite na dlaci
– Da li opada dlaka
– Da li je opadanje dlake povezano sa upalom i bolnim mestima
– Da li je gubitak dlake simetričan, a nije uzrokovan češanjem

VID PSA I TREĆI OČNI KAPAK

Q

VID PSA I TREĆI OČNI KAPAK

Psi bolje vide u mraku od čoveka zato što u psećoj mrežnjači ima više štapićastih ćelija koje su osetljive na svetlost, a i zbog sloja ćelija koji se zove tapetum lucidum koji daje odsjaj koncentrisanu svetlost, kao da svelte u mraku.

VIDNO POLJE. Položaj očiju pasa u kombinaciji sa mišićima koji ih pokreću, omogućavaju psu relativno široko vidno polje. Brahicefalne rase pasa sa kratkom njuškom kao što su mops i bulldog imaju oči smeštene sa prednje strane glave, što im omogućava dobro preklapanje vidnog polja i bolji vid od Dolikocefalnih rasa duge njuške. Ovim se delimično mogu objasniti male nezgode pri jurnjavi elegantnih trkačkih pasa.

TREĆI KAPAK. Psi na svakom oku imaju treći kapak. On je najčešće sakriven ispod donjeg kapka i vidljiv je samo mali obojeni deo u uglu oka bliže njušci, premda je kod nekih rasa prilično istaknut (mastiff). Ova membrana deluje kao brisač oka i odbrambeni mehanizam koji uklanja strana tela. Ako se on naglo pojavi i postane vidljiv to može biti znak bolesti ili lokalne upale trećeg kapka. Obratite se VETERINARU naročito ako ispoljava još neke simptome.

KAŠALJ

Q

KAŠALJ

Kašalj je čest simptom mnogih psećih bolesti a ukazuje na problem (upalu) disajnih puteva. Treba obratiti pažnju na to da li je kašalj oštar, suv ili vlažan, da li se javlja kod buđenja ili kad je pas uzbuđen ili je kašalj mek što može ukazati na upalu pluća.

Uzroci kašlja mogu biti neko virusno ili bakterijsko oboljenje, nadraženost dimom ili prašinom, prisustvo nekog stranog tela u gornjim disajnim putevima, dugotrajno lajanje, bolesti srca.

LEČENJE: Davanje humanih lekova protiv kašlja su korisni samo u slučaju olakšavanja tegoba psu dok ne dođe do veterinara. U toku transporta pas ne bi trebalo da se izlaze naporu i nepotrebno uzbuđuje. Treba mu skinuti ogrlicu i staviti grudni povodac.

HITNOST: +Ukoliko nema drugih AKUTNIH SIMPTOMA (vidi akutni simptomi) pas se može lečiti kod kuće uz savet VETERINARA (0184241499), preparatima koje moze kupiti u našoj APOTECI (ul. Ivana Milutinovića 64). ++Ukoliko simptomi ne prestanu posle 48 sati od davanje lekova, dovedite psa u našu ORDINACIJU, ul.Ivana Milutinovica 64. +++Ukoliko postoje i drugi akutni simptomi ODMAH pozovite veterinara i dovedite psa u ordinaciju.

NEGA NOVOROĐENE ŠTENADI

U normalnom, zdravom leglu svako tek rođeno štene brzo sebi pronađe put do izvora mleka. U prvom mleku koje posisa od svoje majke (kolostrum), štene primi zastitna antitela koja ga štite od bolesti od prvih šest do deset nedelja. Kuja održava čistoću štenadi i čisti njihov izmet ali u kutiji za štenad treba redovno menjati papir. Štenci su prilikom dolaska na svet slepi i gluvi. Oči im se otvaraju posle 10-14 dana iako će trebati još nedelju dana da u potpunosti progledaju. Uši počinju da funkcionišu kad im se otvori ušni kanal, posle 13-17 dana.

REZANJE KANDŽI

Možda će se posle 2-3 nedelje pojaviti potreba da se štencima odseku kandže. Pokreti koje vrše nogama dok se hrane mogu povrediti majčin stomak. Koristite za skraćivanje makazice za dečije nokte.

SPAVANJE I ODMOR

Baš kao i bebe i štenci su veliki spavači koji u toku prvih nedelja života samo sisaju i spavaju. Posle tri nedelje počinju da posrću i istrazuju svoju okolinu i kutiju. U uzrastu od 12-14 nedelja zapazićemo period neverovatne aktivnosti ispresecan komatoznim spavanjem posle umora.

ODRŽAVANJE TELESNE TEMPERATURE

Štenad se u materici razvijaju na temperaturi od 38,5 ⁰C, a na svet dolaze vlažni bez dovoljno mehanizama da se zaštite od hipotermije i prehlade sa tragičnim završetkom. Zato je potrebno osušiti štene i obezbediti neophodnu sobnu temperaturu od 30-33⁰C. Može se kombinovati i niža sobna temperature na 21⁰C uz dogrevanje mesta gde štenci borave.

NAČINI OBEZBEĐIVANJA

Za sobu, radijator ili kalorifer, za ležaj, dobro umotani termofori, specijalni grejači postavljeni ispod prostirke, infracrvene ili slične lampe. ”UPOZORENJE”: pazite da štene ne dođe u direktan dodir sa grejačima, mogu se izgoreti……iz istog razloga ne postavljajte isuviše blizu infracrvene lampe.

ODVIKAVANJE OD MAJČINOG MLEKA

Prvi korak od odvikavanja, je pravljenje prelaznog obroka od dečije kašice i kravljeg mleka. U početku se štencima takva hrana vrhom prsta unese u usta, a kasnije se stavi na obod posude iz koje će se hraniti. U tom period postoji mogućnost da se štenci uprljaju od hrane pa ih je potrebno očistiti da ne bi došlo do upale kože. Za vreme hranjenja prelaznim obrokom poželjno je kuju udaljiti da se ne bi nepotrebno mešala. Kada psi nauče da ližu hranu iz svoje posude možete polako početi da dajete specijalne granule za štenad i to po uputstvu proizvođača.

ZAMENA ZA MLEKO - RECEPT

800 ml kravljeg mleka, 200 ml milerama, 1 žumance, sok od pola limuna, mineralno-vitaminski dodatak za štenad.

PRUŽANJE POMOĆI VAŠEM PSU

PRVA POMOĆ
MERENJE TEMPERATURE

U slučaju ozbiljne nezgode (saobraćajna nezgoda) pokušajte zadržati smirenost i hladnokrvnost i upotrebiti zdrav razum za pomoć i smirivanje povređene životinje. Ako je pas ispod automobila ili je udaren može postati opasan zbog straha ili bola koji doživljava, pa zato treba sprovesti sledeći postupak

 

1. NE PANIČITE. Priđite psu oprezno, govoreći mu smirujućim tonom a najbolje je da to učini vlasnik

2. Blago vežite psu njušku povezom od zavoja ili tkanine, da može da diše a da se eventualno spreči ujed.

3. Proverite da li je pas uklješten i polako mu pomognite da se oslobodi.

4. Obratite pažnju na sledeće simptome: kucanje srca * pokrete disanja * veća krvarenja * otežano disanje * blede sluzokože desni i usana * nemogućnost stajanja * očigledni prelomi*

5. ODMAH POZOVITE VETERINARA (018 42 41 499) i navedite simptome koje ste primetili.

Vlažnost psećeg nosa nije uvek pokazatelj da li Vaš pas ima povišenu telesnu temperaturu ili ne. Normalna temperatura psa je izmedju 37,5–39,5⁰C. Svako odstupanje od normalne temperature Vam je ozbiljan signal da pozovete veterinara (0184241499).

 

1. Namažite vrh toplomera pomadom ili nekim uljem
2. Pomoćnik neka zadrži psa
3. Pomerite rep u stranu a vrh toplomera (3 cm) stavite ukoso na gore psu u rectum
4. Posle zvučnog signala izvucite toplomer i očitajte vrednost
5. Toplomer očistite i dezinfikujte

KUĆNA NEGA BOLESNOG PSA

Bolesnom psu je potrebno pružiti toplo i čisto mesto (u kući). Treba davati ukusnu i kvalitetnu hranu kao i propisane lekove u dogovoru sa VETERINAROM, a po potrebi proveravati rane i zavoje.

Održavanje toplote možete postići grejalicom ili infracrvenom sijalicom udaljenom najmanje 60 cm od psa a temperaturu treba proveriti stavljanjem ruke između psa i izvora toplote. Ako je potrebno može se dodati termofor ili flaša sa toplom vodom.

Hranjenje bolesnog psa je bitno zato što će mu adekvatna hrana pomoći da brže ozdravi. Od hrane u zavisnosti od oboljenja i uz savet VETERINARA najčesće je potrebno pripremati *bistru pirinčanu ili goveđu supu *med *bela riba *kvalitetno juneće mleveno meso *dečije kašice na bazi junećeg mesa ili ribe *pire krompir *kuvani pirinač *ili nešto specifično po preporuci VETERINARA (razne gotove medicinirane hrane, specijalno napravljene za određena oboljenja ili grupu oboljenja).

U slučaju gubljenja tečnosti kod proliva ili povraćanja pas MORA DA UNOSI TEČNOST preko vode koja treba da bude mlaka po mogućnosti uz dodatak nekog elektrolita po preporuci VETERINARA. Ukoliko pas ne želi da pije vodu, mora mu se dati kašičicom (od tvrde plastike) i to sa strane između kutnjaka ili u džep od donje usne.

EUTANAZIJA PSA

Ukoliko postoji opravdani razlog, a uz saglasnost vlasnika možemo izvršiti i EUTANAZIJU tj. da se pas uspava. Eutanazija je mirna i bezbolna za psa i možemo pruziti uslugu u ordinaciji ili u dogovoru sa Vama na drugom mestu. Možemo organizovati prevoz uginule životinje na mestu određenom po propisu lokalne samouprave ili prepustiti Vama po želji. Cena usluge na UPIT.