NADZOR PČELINJAKA

UKRATKO O PČELARSTVU

Pčelarstvo (ili apikultura, od latinske reči apis = “pčela”) je vrsta poljoprivrednog zanimanja koje podrazumeva gajenje i iskorišćavanje medonosne pčele u košnicama za dobijanje direktnih ili indirektnih koristi. Mesto gde se uzgajaju pčele naziva se pčelinjak. Direktne koristi od bavljenja pčelarstvom pčelar dobija u sledećim proizvodima: med, pčelinji vosak, pčelinji otrov (ubod), matični mleč, cvetni prah (polen), propolis. Pored toga dobija i rojeve i matice za reprodukciju u pčelarstvu. Indirektna korist koju daje pčelarstvo oprašivanjem poljoprivrednog bilja, znatno je veća od direktne, za oko 100 do 150 puta, jer u prirodi oko 80% biljaka su entomofilne (biljke koje oprašuju insekti). Oko 150 kulturnih biljaka na području Balkana zahteva oprašivanje pomoću pčela.

VAŽNO!!!

Ovim putem Vas obaveštavamo da ste u skladu sa članom 12. pravilnika dužni da prijavite svaku promenu podataka o pčelinjaku i košnicama, kao i da izvršite redovnu prijavu stanja na pčelinjaku dva puta godišnje i to:

 

od 1. do 30.aprila
od 1. do 31.oktobra

 

Dužni ste da pre prijave stanja na pčelinjaku prvo ažurirate stanje, tj. ako je došlo do povećanja ili smanjenja pčelinjih društava, prijavite promene putem obrasca “Prijava/Odjava” pčelinjih društava, zatim da pozovete nadležnog veterinara na broj 018/42-41-499 da izvrši aktivni nadzor na Vašem pčelinjaku i tada mu predate “Prijavu stanja na pčelinjaku”. Odgovornost za tačnost upisanih podataka u obrascu “Prijava stanja na pčelinjaku” i “Prijava/Odjava” pčelinjih društava, u potpunosti snosi pčelar što

Prijavu stanja i zahtev za aktivnim nadzorom možete uraditi na vama najlakši način: