EKTOPARAZITI

Buve, vaši i krpelji mogu da izazovu ozbiljna oboljenja (alergija, dermatitis, ekcem, piroplazmoza, lajmska bolest), pa je stoga redovna kontrola na prisustvo ektoparazita vrlo važna u preventive navedenih bolesti.

UZROČNICI EKTOPARAZITSKIH BOLESTI

BUVE

Siphonaptera

Buva je mali insekt bez krila, poznat po svojoj neverovatnoj sposobnosti skakanja, do 1000 puta više od njene visine. Odrasla buva je stalno nastanjena u krznu vašeg kućnog ljubimca.

VAŠI

Phthiraptera

Vaške pasa i mačaka su mali kožni paraziti bez krila i bez očiju ili sa potpuno redukovanim očima. Vaške su specifične za vrstu domaćina. Čitav svoj život vaške provedu na svom domaćinu.

KRPELJ

Parasitiformes

Krpelji najčešće borave na vrhu visokih trava gdje čekaju prolazak životinje (i čoveka) na koju se posle identifikacije mirisom zakače pomoću posebnih kuka na prednjim nogama.

Danas postoji veliki broj kvalitetnih sredstava za tretman proziv ektoparazita, kao i sredstava sa produženim delovanjem koje omogućava zaštitu vaših ljubimaca protiv ektoparazita od 3-6 meseci (zavisno od upotrebljenog sredstva-uglavnom su ogrlice i ampule). Ne treba zanemariti i tretiranje bokseva, kućica i prostora gde psi i mačke borave.