Mlečno govedarstvo predstavlja najkompleksniji vid stočarske proizvodnje, koja zahteva stalnu kontrolu inputa u jedinici proizvoda kako bi sama proizvodnja bila rentabilnija. Troškova na jednoj farmi je mnogo i samo sistemskom kontrolom moguće je i sa malim ulaganjem postići odlične rezultate, svesnim povećanjem preventivnih troškova u samom procesu proizvodnje moguće je smanjiti ostale troškove višestruko na kraju proizvodnog ciklusa, što bi direktno dovelo do smanjenje cene koštanja proizvedenog litra mleka. Iz tog razloga najbitinije na farmi imati dobro koncipiran obrok za životinje sa potpuno iskorišćenim komponentama obroka a jedini način kontole predstavlja vađenje krvi kod životinja i korekcija obroka u skaladu sa dobijenim rezultatima. Popularno nazvan METABOLIČKI PROFIL predstavlja najrentabilniji vid kontrole usklađenosti cene koštanja proizvedenog litra mleka, sa hranom datom životinjama i njenoj iskoristivosti u organizmu životinja.
Izrada metaboličkog profila predstavlja preventivno sredstvo na farmama muznih krava sa jasnim ciljem sprečavanja gubitaka životinja, pada mlečnosti, problema u reprodukciji i pojavljivanja manifestnih bolesti životinja kao što su ketoza, nemogućnost ustajanja životinja nakon teljenja, zaostajanje posteljica, neredovni estrusi, zakasnele ovulacije…Kada su ovi problemi učestali na farmama tada je sam vlasnik već izgubio veći deo svoje planirane zarade i izrada tada metaboličkog profila više nema preventivni već dijagnostički značaj sa ciljem otkrivanja uzroka novonastalog stanja.
Povezanost metabioličkog profila i svih parametara koji učestvuju u proizvodnji 1 l mleka ogleda se u tome da sama energetska nestabilnost životinja u laktaciji dovodi do stvaranja jajnih ćelija lošijeg kvaliteta, takva jajna ćelija kada se susretne sa bikovskim semenom stvoriće se embrion koji je sam po sebi loš i biće ubrzo odbačen od organizma životinje, što će usloviti ponovni estrus životinje i povećanje servis perioda na farmi, t.j. životinja neće ostati steona. Sama energetska nestabilnost dovešće do odloženih ovulacija životinja koji neće biti u skladu sa znakovima estrusa pa osemenjavanja u tom periodu neće imati uspeha i opet imaćemo povađanje životinja.
Visoke vrednosti uree u krvi kao posledica velike količine proteina u obroku životinja kod energetski stabilnih životinja, dovešće da imamo kvalitetnu jajnu ćeliju i kvalitetno seme koji će svojim spajanjem stvoriti embrion vrhunskog kvaliteta koji tada bude trebao da se ugnjezdi u matericu neće biti prihvaćen je visoke vrednosti uree napraviće neinfektivno zapaljenje materice. Tako zapaljena materica neće biti u stanju da prihvati embrion i on će biti odbačen, što će usloviti ponovni estrus životinje i povećanje servis perioda na farmi, t.j. životinja neće ostati steona. Veliki problem kod visoke vrednosti uree u krvi kod životinja predstavlja činjenica da estalna sluz i znakovi estrusa su jasno izraženi ali nažalost porcenat koncepcije krava je veoma mali. Problem vioke vrednosti uree predstavlja i cena koštanja obroka za proizvodnju mleka koji automatski postaje nerentabilan, jer protein dat životinji nije iskorišćen za proizvodnju mleka, poređenja radi kao da koristimo najbolje gorivo za naš automobil a da rezervor u kome se nalazi taj benzin je lagano napukao pa dolazi do curenja…
Poremećene vrednosti kalcijuma, fosfora, magnezijuma u krvi kod životinja dovešće do reproduktivnih problema kako u procesu formiranja kvalitetne jajne ćelije tako i usklađenosti znakova estrusa sa oslobađanjem jajne ćelije, kao i transportom stvorenog embriona do mesta ugnježdenja u materici, što će usloviti ponovni estrus životinje i povećanje servis perioda na farmi, t.j. životinja neće ostati steona.
Metabolički profil predstavlja analizu izvađene krvi kod životinja i praćenje biohemijskih parametara : kalcijum, jonski kalcijum, odnos kalcijuma i fosfora, fosfor, magnezijum (mineralni metabolizam), glukoze, betahidroksibuterne kiseline (BHBA) (energetski metabolizam), uree (proteinski metabolizam), ukupnog bilirubina, ukupnih proteina i albumina (funkcionalno stanje jetre), čime se dobija kompletan uvid u zdravstveni status životinje, usvojenost obroka u organizam životinje i mogućnost pravovremene korekcije obroka za najbolje proizvodne rezultate.
Na vrhu piramide mlečnog govedarstva nalazi se proizvedeno mleko i ono predstavlja više 90% svih prihoda na jednoj farmi, u njegovom stvaranju učestvuje niz faktora:
1. Zdravstvena zaštita
2. Preventiva zapata
3. Remont stada
4. Pravilan odgoj podmladka
5. Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija (DDD)
6. Metabolički status zapata
7. Bakteriološki status zapata
8. Izbalansirana ishrana
9. Funkcionalna obrada papaka
10. Održavanje muzne opreme
11. Reproduktivni parametri zapata
Samo potpunim praćenje svih ovih faktora moguće je obezbediti isplativu govedarsku proizvodnju, sa minimalnim muznim prosekom od 22 l po kravi tokom čitave kalendarske godine